Leasevormen

Netto Operational lease
Netto operational lease is een leasevorm waarbij de leasemaatschappij de financiering van uw mobiliteit verzorgt. Een groot voordeel van netto operational lease is dat bij deze financiering uw wagenpark een basisneutrale (off-balance) positie inneemt. Zo creëert u meer financiële ruimte voor uw bedrijfsvoering.
Gedurende de looptijd van het netto operational leasecontract regelt u zelf de operationele zaken, zoals het regelen van onderhoud, reparatie en verzekeringen. Hiermee heeft u inzicht in de variabele kosten en kunt u hier ook zelf grip op houden. Bij netto operational lease bepaalt u verder zelf hoe de overige kostencomponenten worden beheerd. Na afloop van de netto operational lease overeenkomst kunt u ervoor kiezen om de leaseauto in te leveren of over te nemen voor een gunstig overnamebedrag.
Full Operational lease
Indien u kiest voor full operational lease, kiest u voor een leasevorm waar alle kostencomponenten van mobiliteit in het maandelijkse leasebedrag zijn opgenomen. Hierbij moet u denken aan financiële zaken als aanschaf, rente en afschrijving. Ook wordt de zorg voor reparatie, onderhoud en banden door de leasemaatschappij overgenomen. De leaseauto is met full operational lease WA / volledig casco verzekerd en er is voorzien in een persoonlijke ongevallenverzekering voor de inzittenden en een bagageverzekering voor persoonlijke eigendommen. Indien u de leaseauto door schade, in binnen- of buitenland, of door reparaties langer dan 24 uur moet missen, wordt er bij full operational lease vervangend vervoer ingezet.
De voordelen van full operational lease
Full operational lease heeft naast het voordeel van operationeel gemak ook financiële voordelen voor uw bedrijf. Het aantal leasetermijnen en het bedrag per maand staan van tevoren vast, de werkelijke exploitatiekosten en het risico zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Omdat leasing een vorm van off-balance financiering is, verbetert het de ratio tussen eigen en vreemd vermogen. Bovendien wordt op deze manier niet uw kredietruimte aangetast.
Financial lease
Deze leasevorm kan goed vergeleken worden met een vorm van kredietverschaffing. U kiest een auto uit en deze auto wordt voor u gefinancierd en u betaalt de rente en de aflossing. De operationele zaken rondom de leaseauto regelt u zelf. Aan het einde van het contract wordt u ook economisch eigenaar van de auto na betaling van de slotsom. U kunt ervoor kiezen om de BTW mee te financieren, doordat u de BTW niet hoeft voor te financieren, heeft u extra financiële ruimte.
De voordelen van Financial lease
Financial lease geeft u extra financiële ruimte, doordat de voorfinanciering van de BTW door de leasemaatschappij kan worden gedaan of u kiest voor een lager maandtarief. Deze ‘on-balance’ leasevorm biedt u nog een interessant voordeel, u profiteert onverkort van de investeringsaftrek.
Private lease
De laatste jaren is private lease zeer populair geworden. Private lease biedt de mogelijkheid om als particulier een auto te leasen. Dit heeft als voordeel dat u niet meer hoeft te investeren in een auto. U betaalt een vast bedrag per maand. Het enige dat u hoeft te doen is tanken. Private lease is te vergelijken met full operational lease maar dan voor de particuliere klant.
Short lease
Deze leasevorm vertoont veel overeenkomsten met een normaal full operational lease contract. Het grote verschil is alleen de looptijd en de keuzemogelijkheden. Een shortlease contract heeft over het algemeen een looptijd tot maximaal 24 maanden. Bij een langere looptijd wordt gesproken over full operational lease. Daarnaast kan bij shortlease over het algemeen uitsluitend worden gekozen uit auto’s uit de bestaande vloot en kunt u de auto niet zelf samenstellen.